lauantai 29. lokakuuta 2011

KERTUN HOITO:

JesJesJes! Olen odottanutkin jo, että koska saan tehdä tämän erikoispostauksen.. tai yleensäkin erikoispostauksia. Kuvien latailu tänne on ollut taas kerran hidasta, mutta edellispäivänä otin läppärin mukaan naapureillemme, jossa olemme asustaneet tämän viikon koiravahteina ja siellä näytti olevan parempi nettiyhteys, joten sain kuin sainkin ladattua kaikki loput kuvat kertaheitolla. Ensimmäinen erikoispostaus tulee nyt Kertun hoidosta, koska se oli helpoin kuvata ja muutenkin todella mukava aihe. :) Seuraavaksi voisin tehdä postauksen, jossa esittelen meidän tallin nimittäin siihen on tullut eniten ääniä. :D No kuitenkin kertun hoidosta kerron nyt sellaisia asioita jotka kuuluvat joka päiväiseen hoitoon, koska kisapäivinä hoitoihin liittyy kaikenlaisia lisä juttuja, joten niistä kerron erikseen esim. kisapostauksissa.
  1. Ensin pesen Kertun jalat ja se tapahtuu lähes päivittäin varsinkin nyt kun on näin sateisia päiviä ja tarhat ovat muuttuneet mutapelloiksi.
2. Kun jalat on pesty kavioin ja harjaan Kertun. Harjoja löytyy koko korillinen, mutta tässä ne tärkeimmät joita käytän yleensä kun harjaan Kerttua. Lisäksi tietysti kaviokoukku ja vauvaöljy, jonka käyttötarkoitus selviää muöhemmin.
Kertun harjaus:
Aluksi harjaan kumisualla, koska se irrottaa hyvin lian ja samalla hieroo hevosta. Kerttu tykkää siitä ja sillä on tapana aina näyttää mistä kohdasta pitää rapsuttaa.
  1. Toisena käytän pölyharjaa, jolla saa helposti kaiken pölyn ja irtolian irti. Pölyharjalla harjaan koko ponin, jopa pikkuisen varovasti päästä.
  2. Seuraavaksi otan kovemman harjan ja harjaan sillä kaikki kuraiset kohdat kuten jalat ja mahan alta. Kovemmalla harjalla harjaan myös Kertun selän- ja pehvan päältä, koska sinne sattuu jäämään eniten likaa ja kovaharja ottaa paremmin lian juuresta asti.
3.  Pehmeämmällä harjalla harjaan koko Kertun eli myös jalat, pään ja mahanaluksen.  Pehmeällä harjalla harjaan huolellisesti varsinkin satulavyön kohdalta ja herkimmistä paikoista kuten takajalkojen välistä, ettei lika jää hiertämään niiden väliin.
4. Pään harjaan ihanan pehmoisella luonnonjouhiharjalla, karvasta tulee puhdas ja kiiltävä. Kerttu meinaa aina nukahtaa kun sen päätä harjaa tolla harjalla ihan hitaasti. :D
5. Harjan selvitän tuollaisella harjalla, joka muistuttaa ihmisen hiusharjaa. Paras harja hevosen jouhien harjaamiseen on kuitenkin minun mielestäni ihan oikea ihmisen hiusharja. Kertun häntä selvitetään vain kisoihin ja tärkeämpiin tapahtumiin ja selvitys tehdään käsin. Kun häntä selvitetään harvoin se ei katkeile turhaan ja pysyy tuuheana.
Viimeiset silaukset:
Kaviorasva, vauvaöljy ja sakset
Kerttu tietysti kengitetään aina 6-7 viikon välein, mutta joskus kengityksen väli voi venyä 8 viikkoon.
Vauvaöljyä laitan Kertun turpaan ja silmien ympärille (luomelle). Turpaan laitan öljyä melkein aina, sillä se estää hiertymät turparemmistä ja muutenkin ponista tulee hienon näköinen. :) Öljyä silmien ympärille laitan valmennuksiin ja kilpailuihin pelkästään hyvän ulkomuodon takia. Vauvaöljyllä saa myös hyvin putsattua sieraimet, turvan, silmät ja ponin tissien välit vaikka se jonkun mielestä voi olla ällöttävääkin. :D hahh..
Kaviorasvaa laitan aina ratsastuksen jälkeen ja ennen jos menen kilpailuihin tai valmennukseen.
Saksilla teen pikkuisia viimeistelyjä kuten leikkaan korvakarvat, pään alla olevat karvat (Huom! en leikkaa tunto/ partakarvoja) leikkaan myös korvien takaanta pois osan harjasta, johon tulevat hihnat päitsistä ja riimuista. Tämä ei tietenkään ole joka päiväistä hommaa. :D
Kerttu pestään yleensä muutaman kerran vuodessa oikein shamppoolla ennen kilpailuihin tai muuhun tapahtumaan lähtöä. Tietysti pelkillä vesipesulla se käy pitkin kesää.
Rankan ratsastuksen jälkeen Kertulle laitetaan Back on trackit jalkoihin ja selkään. Back on trackkeja käytämme myös menomatkoilla valmennuksiin ja kisoihin. Back On Trackkeja voi käyttää ennen ja jälkeen ratsastuksen.
Lisäksi Kertulle laitetaan linimenttiä jalkoihin ja risti selälle. Linimenttiä käytämme Kertulla vain kovan rasituksen jälkeen.
Kerttu letitetään aina koulukisoihin ja tilanteesta riippuen valmennuksiin ja estekisoihin. Estekisoissa harjan on hyvä olla auki, koska siitä on helppo napata isoissa hypyissä ja muutenkin olen ajatellut, että Kertun on mukavampi hypätä jos ei letti kiristä. :D
Klipataan muutama kerta vuodessa. Treenikauden alussa ja joskus ennen kilpailuja, muuten Kerttu saa olla tiheässä talvi turkissaan.
Hoitoon kuuluu myös erilainen loimitus eri vuodenaikoina

3 kommenttia:

  1. tosi kiva postaus! ja hienot kuvat (:

    VastaaPoista
  2. Sulta puuttuu tykkää-nappula! Olisin painanut :-)

    VastaaPoista
  3. Kiitos paljon :) ja pitää varmaan hankkia semmonen tykkää nappi :D

    VastaaPoista