sunnuntai 9. lokakuuta 2011

Heikkisen Maijan kouluvalmennus

Tämä viikonloppu menikin tiiviisti tallihommissa. Lauantaina käytiin HippoSportissa ja tänään oli Heikkisen Maijan kouluvalmennus, jossa olimme Kertun kanssa ensimmäistä kertaa. Molempina päivinä meni koko päivä tallilla, eikä oikeen mitään muuta keretty tekemään. Mun olis pitäny lukea kokeisiin ja ties mitä, mutta ei niin ei. :) Kuvien laatu ei ole tänään mitä parhain en tiedä johtuiko kamerasta vai kuvaajasta. Ja joitakin kuvia rajasin ns. lähemmäs niin kuvan laatu huononi, mutta eiköhän näistä jotain näe.

Kouluvalmennus oli tänään 15:45 ja oltiin sovittu Hannan kanssa, että mennään alkukävelemään maastoon 15:15. Pistettiin ponit valmiiks ja lähdettiin kävelemään, joku 10 minuutin lenkki. Maija ei ollut vielä tullut niin kerettiin hyvin alku lämmittelee. Aluksi lämmittelin Kerttua aika kauan käynnissä loimipäällä menemällä hitaampaa ja reippaampaa käyntiä. Kerttu otti selkeästi lyhyempää askelta vasemmalla takajalalla, joka johtui varmasti eilisestä 10 tunnin seisoskelusta kopissa. No pidin loimen päällä ja ratsastin reipasta ravia ilman mitään sen kummempia ihmeellisyyksiä. Maijan tuloon oli vielä aikaa niin kerkesin hölkkäilemään kivasti ja otin pari kierrosta reipasta laukkaa kevyessä istunnassa molempiin suuntiin. Kertulla oli hyvä laukka ja otin takaisin käyntiin, kävelin niin kauan kunnes näin Maijan auton saapuvan ja sitten nopeasti tein muutaman siirtymisen käynnistä raviin ja käynnistä laukkaan. Jep siinä oli mun itsenäinen alku verryttely. :)
Ensin Maija kyseli Kertusta ja kerroin sen olevan 11-vuotias, joka on ollut minulla 5 vuotta ja jolla on revähtänyt joskus takamus, jonka vuoksi ottaa hieman lyhyempää askelta vasemmalla takajalalla kuin oikealla, mutta vertyessään ja oikein ratsastettuna saadaan ratsastettua suht saman pituisin askelin. :D Kerroin myös meidän treenaus tauosta ja, että olemme nyt Tiinan tallille tultuamme palautunut uudestaan treeniin. Kerroin myöskin etten ole käynnyt paljoakaan koulukisoissa, mutta nyt hetken päästä suunnitelmissa olisi myös kisata koulua. Kerroin Kertun olevan mukava ratsastaa ja joskus Kerttun väsytessä voi ryhtyä tammamaiselle päälle ja hypätä pystyyn, mutta ei tosiaan sen kummempia. Lopuksi vielä kerroin eilisestä reissustamme ja sanoin, että kerttu voi olla tänään tavallista jäykempi. :D

Teimme aika perus juttuja, mutten sano että ne olisivat olleet helppoja! :) Otimme tänään rauhassa, jotta Maija ensin näkisi mitä osaamme ja minkälaisia me ja meidän ponimme olemme ja tietenkin kuinka hyvin ponin ja ratsastajan yhteistyöt toimivat. Aloitimme ympyrällä käynnissä asettaen pään sisälle ja pitäen sisäkäden ihan hiljaa paikoillaan, ulko ohjalla huolehdimme siitä, ettei poni painaisi kädelle tai ettei se kaatuisi sisälle. Ulko kädellä teimme aina muutaman noin 3 nykäisyä ohjasta sivulle alas viistoon ja sen jälkeen taputimme kaulalle, jottei ponit hermostuisi uudesta asiasta. Kerttu ei ainakaan hermostunut, sillä asiahan oli meille täysin tuttua. Olen tehnyt sitä jo siitä asti kun opin sen Haapalan Heikin valmennuksessa neljä vuotta sitten. :D Maijalla oli paljon samanlaisia ajatuksia kuin Heikillä, voipi olla, että Maija onkin ne juuri itse Heikiltä oppinut, mistäs sitä tietää. :) Aluksi ratsastimme aina lyhyitä pieniä askelia, jotta saisimme ponit tasapainoisiksi ennen kuin lähtisimme lisäämään tempoa ja askeleen pituutta.
Oho! Siis ennen tuota äskeistä harjoitusta teimme väistöä käynnissä kahdella täyskaarrolla, josta muodostui ikään kuin kahdeksikko. Minun piti keskittyä siihen, että Kerttu kävelisi hitaasti pienin askelin ja pitäisi pään ylhäällä. Hidastin molemmilla ohjilla ja pitääkseni Kertun pään ylhäällä suoristin ulko ohjalla ja nostin vasenta kättäni kohti taivasta, samalla käytin myös ulko jalkaani. Toimihan se! Ihan kivasti meni, mutta se oli tämän tunnin vaikein tehtävä. Käynti on oikeasti vaikein askellaji vaikkei sitä ihan heti uskoisi. Ensinnäkin täytyy miettiä haluaako sitä mennä lyhyttä käyntiä, josta on helppo tehdä takaosan käännöksiä ja laukan nostoja vai pidempää käyntiä.., ettei anna hepan itse päättää tahtiaan ja ettei käynnin tempo ja pituus muutu koko ajan lyhyestä pitkään ja pitkästä lyhyeen askeleeseen vaan pysyy tasaisena. No sitten siirryttiin tuohon ensimmäiseksi mainitsemaani tehtävään, mutta nyt siirrymme taas uudempaan tehtävään, jossa yhdistimme ravi ympyrän ja täysikaarron väistöllä muistaen kaikki avut ja jutut. Tämäkin tehtävä meni oikein hyvin ja Kerttu hidasti halutessani. Hidastamisesta on tullut meille nykyään ihan uusi haaste, joskus Kerttu jopa tuntui tahmealta, mutta siitä ei enää pitkään aikaan ole ollut mitään tietoa! :D Koko ratsastuksen ajan säätelimme hevosten kaulan ja rungon pituutta, välillä lyhyessä ja korkeassa muodossa koottua käyntiä, ravia ja laukkaa tai sitten vapaammassa muodossa pitkällä venyvällä askeleella käyntiä, ravi.. Kerttu oli tosi vetreä eikä eilinen reissu tuntunut missään sitä haittaavan vaikka niin olisi voinut olettaa. Lopuksi teimme laukassa vielä tuota samaa harjoitusta kuin ravissa, ympyrällä laukkaa siirtyminen raviin, täyskaarto, väistö ja suoristus ja uusi laukan nosto. Laukassa Kerttu oli pyöreä ja joustava, aktiivinen ja jaksoi polkea. Torstaina ja perjantainakin olisin voinut ratsastaa aamuun asti, sillä Kertulla on tullut niin hyvä laukka! Ei semmoinen töks töks laukka, vaikka kuinka laukkaa lyhentäisi ja nyt kun Kertulla on parempi laukka ja enemmän voimaa jaloissa, selässä ja pehvassa jaksaa hän lyhentääkin ihan eritavalla! :D Kouluponi ei voi muuta sanoa. 

No nyt oon selittänyt niin paljon kaikenlaista, ettei ketään jaksa edes lukea vaikka tuntuu etten kertonut vielä edes puolia. Pitää vissiin opetella kirjottamaan, että oppis lyhentämään tekstiä. Tässä tuli nyt niin paljon kaikkea sekaisin, että toivottavasti pysyitte kärryillä. :D
"Tsik tsik" ja taputus kaulalle :D
Matalampi muoto
Harjoittelimme myös pysähdyksiä
Tykkäsin Maijan opetus tyylistä todella paljon ja erityisesti jäi mieleen Maijan suhtautuminen tammoihin. Sanoi että; tammojen kanssa pitää olla joustava, mutta tietenkin päättäväinen. Kerttukin aina ns. hermostuu jos hän joutuu tekemään kunnolla töitä tai olemaan korkeassa muodossa ja näyttää sen heittämällä päätänsä, pakittamalla tai pomppimalla. :D Maija neuvoi minua esim. juuri korkean muodon hakemisessa.. kun nostan kättäni ja Kerttu nostaa päätänsä niin heti palkitsen sen taputtamalla sitä kaulalle niin Kerttu "unohtaa" sen, että joutui nostamaan päätänsä. Näin pysyi poni tyytyväisenä ja protestoi paljon vähemmän kuin toisen Maijan tunneilla, en kuitenkaa tarkoita sitä,että Väinölän Maija olisi huonompi opettamaan. Kaikilla on aina erilaisia juttuja ja hyviä tapoja jotka toimivat ponillasi kannattaa käyttää. Minäkin nimittäin käytän tätä jippoa jopa Väinölän seuraavalla tunnilla.
Hieno Kerttu! :)
Miettisin just, että pitäis mennä ottamaan sellaisia syksyisiä kuvia Kertun kanssa kun on niin kaunista.. ja kylmää! Heh tänään oli oikeesti ihan super kylmä, vaikkei sitä ratsastaessa huomannutkaan, mutta tunnin jälkeisen puuskutuksen jälkeen alkoi tulla ihan kunnolla vilu. Kotiin päästyäni toppasin itseni vaatteisiin ja join teetä ihan talvi fiiliksissä. :D Kertullekkin vaihdoin kolme kertaa tallissa loimen kun kuivattelin sitä. Pidin ensimmäistä fleece loimea niin kauan kun putsasin varusteita, vaihdoin kaulakappaleellisen fleecen kun venyttelin Kertun. Venyttelyn jälkeen jätin Kertun sisälle syömään heiniä ja heitin sille backiksen ja verkkoloimen selkään. No ei se mitään on se ihan kivaa kun saa loimien kanssa pelailla. Ja sitten vasta pelailla saakin kun Kerttu klipataan toivottavasti ensi viikolla. :)
Tässä nyt seuraavaa Heikkisen Maijan valmennusta odotellessa. :) Seuraava valmennus pidetään vasta Helsinki Horse Shown jälkeen ja niin tiistaina meillä on Kertun kanssa Sanna Backlundin estevalmennus. Jee :D Ensimmäiset estetreenit puoleentoista vuoteen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti