torstai 3. marraskuuta 2011

Viikkoinfoa ja Heikkilän Maijan kouluvalmennus

Lauantaina oli Väinölän Maijan kouluvalmennus, mutta en osallistunut tunnille, koska en ollut varma kerkisinkö tunnille kaikkien halloween hässäköiden lomassa. No olisinhan mimä tunnille kerennyt, tulin itseasiassa tallille samaan aikaan kuin tunti alkoi, mutta vähemmän aikaa minulla meni kun ratsastin ihan vain omatoimisesti.

En nyt ihan tarkalleen muista mitä Kertun kanssa vääntelin, mutta ratsastin kentällä ja se oli todella hyvän tuntuinen. Ravailin aluksi suurella ympyrällä taivuttaen sisälle ja ulkoohjalla huolehdin ettei Kerttu kaatuisi tai painaisi sisäkädelle. Se meni todella hyvin molemmissa kierroksissa ja sen jälkeen nostin laukan. Laukassa tein paljon temmonvaihteluita. Lyhennykset sujuivat todella hyvin ja laukka oli rauhallinen, pyöreä ja rento. Pitkällä sivulla ratsastin eteen ja ennen lyhyttä sivua istuin ja pelkällä istunnalla sain Kertun heti takaisin lyhyeen laukkaan. Ja noita sitten toistelin vähän aikaa kun ne meni niin hyvin ja Kerttu tuntui hyvältä! :)

Sunnuntai:
Heikkilän Maijan kouluvalmennus:

Maijan tunti alkoi13:45 ja samalla tunnilla mun kanssa oli Hanna ja hänen heppansa Shipsi. Anniina(sisko) tuli kuvaamaan mun tuntia, mutta ei siitä oikein mitään tullut koska oli niin hämärää, ettei kameralla saanut hyviä kuvia. Aloitimme isolla ympyrällä taivuttaen sisälle ja ponit saivat mennä melko matalassa muodossa. Kertulla minun piti lyhentää askelta niin paljon, että se ottaisi yhtä pitkää askelta molemmilla takajaloilla. Ja jollei, joku vielä tiennyt niin Kerttu ottaa vasemmalla takajalla hieman lyhyempää askelta kuin oikealla, koska hän on joskus vanhalla omistajalla olessaan reväyttänyt takapuolensa. Käynti tuntui itse asiassa aika mukavalta kun ei tuntenut enää eripitkää askelta ja lihasten lämpenemisen myötä molempien takajalkojen askeleen pituus kasvoi samanaikaisesti. Tätä tekniikka aijon nyt käyttää ja muutenkin olen ajatellut (jo kauan aikaa sitten), että eri pituinen askel ei varmasti johdu enään mistään kireydestä vaan tapa on jäänyt Kertulle päälle. Monet ovat myös sanoneet, että kannattaisi laittaa vasempaan takajalkaan teipin pala tai jokin muu vastaava, jonka avulla Kerttu keskittyisi ja käyttäsi enemmän sitä huononpaa jalkaansa. No aloitetaan ensin tällä ja katsotaan sitten väsäilenkö joku päivä teipin paloja sen jalkaan. :D

Vaikka käynti oli jo lyhyttä lyhensimme sitä vielä, niin paljon, että se melkein pysähtyisi. Jottei kuitenkaan käynti hidastuisi liikaa maiskutimme takajaloille, jotta käynti pysyisi silti ryhdikkäänä ja jotta ponit muistaisivat käyttää takajalkojansa. Kun käynti oli tarpeeksi lyhyttä siirsimme taas pidempään käyntiin ja niin edelleen..

Siirryimme kevyeenraviin ja ponit saivat olla edelleen matalammassa muodossa. Ravin piti olla rentoa ja hidasta "mummoravia", mutta ei tietenkään sellaista vetelää ja tahditonta. Kunhan ravailtiin ympyrällä ja keskityttiin ponien ravin tempoon ja taivutuksiin. Koko ajan ratsastimme leveällä ja matalalla kädellä. Ravi tehtävä näkyy kuvassa ruskealla värillä. Menimme ympyrällä mistä käänsimme ulos pienemmälle ympyrälle vaihtaen aina samalla kevennyksen ja asetuksen.

Laukassa teimme samaa ruskealla merkittyä tehtävää.. koottua laukkaa ympyrällä suoralla ennen käännöstä ulos raviin ja takaisin isolle ymyrälle tullessa nostetaan laukka. Kerttu rupesi tässä vaiheessa innostumaan ja samalla ennakoimaan laukan nostoa, joten teimme välillä muutoksia tehtävään. Laukan nostoissa Kerttu jotenkin hassusti pomppasi takajaloilleen ja keksi muutenkin kaikkea hauskaa, joten minun piti tehdä voltti ulos ja sen jälkeen nostaa vasta laukka. Kerran ennen laukan nostoa Maija käski mun taivuttaa ulos ja samalla myös väistää takajaloilla ulos, mutta en kerennyt kuin liikauttamaan sisäjalkaani niin Kerttuhan pomppasi! :D Olipas hän virkeällä päällä :D

Hanna ja Shipsi kävelivät sillä aikaa kun minä ja Kerttu harjoiteltiin lyhentämistä. Laukattiin ympyrällä ja toinen puoli ympyrästä lyhennettiin ja toisella puolella sai ratsastaa normaalisti eteenpäin. Pari kierrosta mentiin sellaisella sopivan kootulla ja lyhyellä laukalla, mutta sen jälkeen lyhennettiin oikeen kunnolla. Nojasin vähan eteenpäin ja jännitin vatsalihaksia ja reisiä. Kyllähän se lyheni ja niin paljon, että laukka meni jo nelitahtiseksi, koska Kertulla ei ollut tarpeeksi voimaa laukata niin lyhyttä laukkaa. Joutusin jopa puristamaan samanaikaisesti jalalla, ettei se luulisi, että haluan ravia. Hyvin se kuitenkin meni, Maijakin sanoi ettei se haitannut vaikka laukka menikin vähän nelitahtiseksi, koska aina pitää välillä ratsastaa ns. yli että kunto paranee. lyhennyksien jälkeen saimme kävellä hetken ja sen jälkeen jatkoimme kolmikaarisella kiemura uralla laukassa. Laukkasin lyhyttä pyöreää laukkaa, josta oli helppo tehdä siirtymiset käyntiin. Kuvassa näkyykin paremmin minkälaista tehtävää oikein teimme. Tehtävä sujui oikein hyvin ja laukka oli niin super! Kerttu reakoisi taas mielettömän hyvin istunnalle ja teki siirtymiset kauniisti. Väistötkin olivat kuulemma hyviä :) Loppua kohden tajusin tehtävän pointin ja kaikki siirtymiset tulivat nopeammin. Itse ajattelinkin nyt harjoitella samaa tehtävää itsekseni, sillä haluan, että kaikki: laukan siirtyminen käyntiin, väistö ja laukan nosto sujuvat nopeasti ja sulavasti heti toinen toisensa perään. :) Siinä taas yksi haaste opittavana.


Maanantai:
Aluksi ratsastin 15 min. alkukäynnit ja sen jälkeen ravailin vähän aikaa ihan rennosti mitään vaatimatta. Hetken aikaa käyntiä ja sitten kevyessä istunnassa 10 kierrosta reipasta laukkaa vasempaan kierrokseen. Laukan aikana ei saa ottaa ravia tai käyntiä ja kun Kerttu tipahti kerran raville 4 kierroksen kohdalla nostin nopeasti takaisin laukkaan ja lisäsin yhden laukka kierroksen lisää. Sama juttu oikeaan kierrokseen ja loppujen lopuksi Kerttu oli ihan kunnolla hikinen! :) Tämä on sitä kestävyys harjoittelua. Aika useasti sitä ratsastaa vain laukassa pätkiä, vähän lyhennystä ja pidennystä ja sitten raviin tai käyntiin. Itse teen Kertulla harjoituksia, joissa laukkaan paljon yhtäjaksoisesti ja sen tuloksena se ei väsy esim. kouluvalmennuksissa kun laukkaa vaaditaan enemmän. Minulla ei ole ikinä sellaista tunnetta,että Kerttu ei jaksaisi laukata ja kohta pudottaisi raville. Ratsastaessani Kerttua minun ei tarvitse huolehtia pohkeillani siitä, että se laukkaisi, sillä kyllä se laukkaa. :) Jos se tiputtaa raville nostetaan uudestaan laukka!
Keskiviikko:
Tiistaina Kertulla oli vapaa päivä, mutta keskiviikkona jatkui sama homma kuin maanantaina. Molempiin suuntiin kevyessäistunnassa10 kierrosta reipasta laukkaa. Annoin laukata ihan vain rennosti pääpystyssä. Kerttu oli kyllä niin hauska kun tiesi jo jutun juonen, että joutuu taas laukkaamaan kauan. Kun laukkasin toiseen kierrokseen se aloitti kovaa, jotta loppu tulisi nopeammin. :DD Sitten jossain kohtaa se tipahti raviin ja joutusin valitettavasti lisäämään laukka kierroksia. Hienosti jaksoi ja hikisenä maalissa. :D
Muutama kuva Heikkisen Maijan kouluvalmennuksesta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti